top of page

תחומי טיפול

טיפול בחרדה

חרדה היא הסוג הנפוץ ביותר של בעיות רגשיות והיא בעצם תגובה אוטומטית של הגוף לתחושת סכנה. היא מתרחשת אצל מבוגרים, בני נוער וילדים , כאשר הם מתמודדים עם מצבים מאיימים או מלחיצים. זהו מצב של דאגה מתמדת, פחד וחשש, שלרוב מלווה בתחושות גופניות לא נעימות כמו דופק מואץ, הזעה, רעידות, קושי לנשום ובחלק מהמקרים גם משפיעה על התיאבון ומערכת העיכול. 

חרדה יכולה להופיע בצורה מתונה ולחלוף במהרה, אך במקרים מסוימים היא עשויה להפוך למצב כרוני המשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והבריאות הנפשית ולהפריע לתפקוד היומיומי במשפחה ובזוגיות, בעבודה ובלימודים.

 

שאלות חשובות:

  • האם מה שאת חשה הוא חרדה?

  • מה גורם לחרדה?

  • האם זה יהיה כך תמיד?

  • מהם הפתרונות השונים לחרדה?

  • האם המנעות היא פתרון יעיל?

  • האם ניתן להגיע לשיפור משמעותי גם ללא תרופות?

  • האם פתרון תרופתי מתאים עבורך?

 

 

מהם הסימפטומים של חרדה?

במידה ואתם חשים שני סימפטומים או יותר מהרשימה שלהלן, מומלץ לגשת לאיש מקצוע לבחינת טיפול מתאים:

  • תחושות של פחד ודאגה קבועים

  • דפיקות לב מואצות

  • הזעה מוגברת

  • קשיי ריכוז 

  • קשיי נשימה

  • קשיי הירדמות, שינה לא רציפה או שינת יתר

  • כאבי בטן, שלשולים או  בחילות

  • חוסר תיאבון או תיאבון מוגבר

  • רעידות או תחושת נמלול

  • שינה- קשיי הירדמות, שינה לא רציפה

  • תחושה קשה של הצפה בסמוך להתעוררות בבוקר


 

מה גורם לחרדה?

חרדה עלולה לנבוע משילוב של גורמים גנטיים, פסיכולוגיים וסביבתיים. אירועים טראומטיים, לחץ כרוני, שינויים משמעותיים בחיים, מחלות כרוניות ותכונות אישיות מסוימות יכולים להיות טריגרים להופעתה.

שילוב הגורמים והטריגרים להופעתם יכולים להשפיע גם על עצמת החרדה.

 

טיפול אפקטיבי בחרדה -באמצעות פסיכותרפיה גוף נפש מבוססת מיינדפולנס

פסיכותרפיה גוף נפש מבוססת מיינדפולנס היא גישה טיפולית העוסקת בחיבור בין הגוף לנפש, ובמודעות חווייתית לרגע הנוכחי. הטיפול מתבסס על החוויה והתחושות שעולים בנו כרגע, ומאפשר לנו לעבד אותם באופן אפקטיבי בזמן אמת. המטרה היא להגיע להבנה עמוקה יותר של התחושות, הרגשות והמשמעות של האירועים בחיינו, וליצור אדוות שמשפיעות על כל ההתמודדויות שלנו, בהווה ובעתיד ואפילו בהתייחס לארועים מהעבר.

הטיפול האפקטיבי יכול להוריד משמעותית את רמת התסמינים השונים ואף לסייע להמנע מכניסה לחרדות קשות בעתיד.

 

טיפול בחרדה בגישת פסיכותרפיה גוף נפש מבוססת מיינדפולנס- איך זה עובד?

מודעות נוכחת: בעזרת תרגילי מיינדפולנס, המטופל לומד להיות נוכח ברגע, להתמקד בתחושות הגוף ובמחשבות העולות בו, מבלי לשפוט אותן או להיבהל מהן. התרגול משפר את היכולת להבחין בין תחושות של חרדה לבין המציאות הממשית.

קבלה עצמית: הטיפול מעודד את המטופל לקבל את עצמו כפי שהוא, על כל תחושותיו ומחשבותיו, מבלי לנסות להיאבק בהן או להימנע מהן. הקבלה העצמית מפחיתה את תחושת החרדה ומאפשרת להתחבר לרגשות ולתחושות בצורה חיובית.

חיבור לגוף: באמצעות תרגול מודעות לגוף, המטופל לומד להקשיב לאותות שהגוף שלו שולח לו, ולזהות את הקשר בין תחושות גופניות ורגשות. החיבור לגוף מאפשר לפרוק מתח ולהגיע לרגיעה.

שיח מודע: במהלך הפגישות, המטופל והמטפל משוחחים על התחושות והחוויות של המטופל בזמן אמת. השיח המודע מאפשר לעבד את הרגשות ולהבין את שורשי החרדה.

כלים להתמודדות עם חרדה: המטפל מצייד את המטופל בכלים מעשיים להתמודדות עם חרדה בחיי היומיום, כמו תרגילי נשימה, מדיטציה ודמיון מודרך.

הימנעות וחרדה- חברים טובים אבל לא שלכם

המנעות היא נסיון שלא להתמודד עם הטריגרים אשר גורמים לנו חרדה. המנעות ממסיבות- כדי לא להפעיל את החרדה החברתית, המנעות מתחרות- כדי להמנע מתחושת כשלון אפשרית, המנעות משיחה קשה עם בן זוג או עם הבוס – כדי להמנע מתוצאות קשות ועוד ועוד.

ככל שתרחיבו ותעמיקו את היקף ההימנעויות שלכם, כן תעצרו את ההתפתחות החברתית שלכם, את התפתחותכם בקריירה ואת ההתפתחות האישית שלכם ותחושו בחוסר בטחון עצמי רב יותר.

קשה ככל שיהיה, הפתרון הוא התמודדות נכונה בעזרת איש מקצוע מנוסה, אמפתי ומכיל. 

 

מהם היתרונות המשמעותיים של פסיכותרפיית גוף נפש מבוססת מיינדפולנס לטיפול בחרדה?

רוגע פנימי - תרגילי המיינדפולנס והמודעות לגוף מסייעים לפרוק מתח ולהגיע לרגיעה.

מודעות עצמית מוגברת - הטיפול משפר את המודעות העצמית, ומאפשר למטופל להבין את עצמו טוב יותר.

רכישת כלים להתמודדות עם לחץ - המטופל מקבל כלים מעשיים להתמודדות עם מצבים מלחיצים בחיי היומיום, בהם יוכל להשתמש בכל עת בה ירגיש צורך בעתיד.

חיזוק הקשר בין הגוף לנפש - הטיפול משפר את החיבור בין הגוף לנפש, ומקדם איזון רגשי ובריאות כללית.

פתרון טבעי- ללא צורך בנטילת תרופות.

 

האם יש אפשרות להתמודד עם חרדה גם ללא נטילת תרופות?

במקרים של חרדה קשה הפוגעת בתפקוד היומיומי מומלץ להתייעץ עם פסיכיאטר או עם רופא המשפחה. במידה ותחליטו להתחיל לקחת תרופות למניעת חרדה, חשוב שתשלבו גם טיפול רגשי להתמודדות עם הקשיים השונים.

מנסיונם של מטופלים רבים ניתן להתמודד עם החרדה באמצעות פסיכותרפיית גוף נפש מבוססת מיינדפולנס, באופן שמסייע לחזור לתפקוד מלא ולהפחית משמעותית את ההמנעויות אשר פוגעות משמעותית באיכות החיים.

 

לסיכום,

טיפול בחרדה באמצעות פסיכותרפיה גוף נפש מבוססת מיינדפולנס הוא תהליך עמוק ומעמיק, המאפשר למטופל להגיע להבנה טובה יותר של עצמו, לשחרר מתחים ולהשיג רוגע פנימי. הטיפול עוזר למטופל לפתח כלים להתמודדות עם חרדה וליצור חיים מלאים ושלווים יותר.

במידה ואתם מרגישים כי החרדה משתלטת על חייכם, גורמת לכם להרחיב את מעגל ההמנעויות ופוגעת בתפקודכם היומיומי, נראה שהגיע הזמן לפנות לאיש מקצוע מנוסה, אשר יסייע לכם לעלות על המסלול המיטיב של חייכם ולהפחית את הסבל. בהצלחה!

תיאורי מקרה 

תמר

תמר, בחורה צעירה בשנות ה20 לחייה, בזוגיות כשנתיים עם האדם שהיא רואה את עצמה מקימה איתו משפחה. יחד עם זאת, תמר בחרדות נוראיות שהוא יקום ויילך, שהוא יבגוד, שהקשר יסתיים. החרדות האלה מנהלות אותה, מפריעות לה לישון, מייצרות המון מתח בקשר ביניהם ופוגעות באיכות חייה. תמר יודעת שבן זוגה אוהב אותה והיא סומכת עליו ועדיין כל הזמן חרדה ודואגת.

העבודה שלנו התמקדה בהבנה לעומק של החרדה הזו, חקירה והכרות עם התחושות הגופניות, הרגשות והמחשבות שמלוות אותה. התחקינו אחר המקורות שלה ועבדנו על טכניקות להתמודדות בזמן אמת עם התחושות שעולות. מהר מאוד תמר התחילה להרגיש שינוי. היא הצליחה לשחרר יותר, חזרה לישון טוב בלילות, התחילה בעצמה לצאת לבד לפגוש חברות וכמה חודשים אחרי שהטיפול הסתיים, היא עידכנה אותי שבן זוגה נסע לטיול עם חברים בחו"ל והיא מרגישה בטוחה ורגועה שהדבר לא ישפיע על הקשר שלהם.

 ציפי

ציפי, בשנות ה60 לחייה, התמודדה עם כל חייה חרדת נהיגה. היא חיה במושב קטן ומאחר ונמנעה לנהוג, חייה הצטמצמו לאותו מושב. היא היתה תלויה בבעלה או בילדיה שיקחו אותה לרופאים או לכל סידור מחוץ למושב ושנאה את תחושת חוסר האונים בחייה. היא הרגישה בושה גדולה ואשמה שהיא נטל על משפחתה אבל לא הצליחה להביא את עצמה לחזור לנהוג.

בתהליך הטיפולי נתנו לתחושות החרדה את המקום בחדר, ומתוכה יכולנו להרגיש מה המשמעות שלה, על מה היא מגינה, ומה החווייה צריכה כאן ועכשיו. עלו מספר אירועים טראומתיים שקרו לציפי במהלך חייה ויכולנו לעבד אותם ולשנות את ההשפעה שלהם על ההווה של ציפי. מהר מאוד ציפי חזרה לנהוג, בהתחלה רק למקומות קרובים ובשעות היום, אבל בהדרגה היא צברה ביטחון והרחיבה את רדיוס הנסיעות שלה.

 

יוסי

יוסי, בשנות ה30 המאוחרות לחייו, הגיע לטיפול אחרי פרוצדורה רפואית מורכבת שהסתיימה בהצלחה ובכל זאת הוא הרגיש שחרדות מציפות אותו ופוגעות באיכות חייו. יוסי הוא עורך דין מצליח, גרוש+3, רץ מרתונים, ובעל תפקוד גבוה בכל תחומי חייו אך לאחרונה, מאז הניתוח, הוא לא מצליח להירדם בלילה וכשכן, הוא ישן מעט מאוד. הוא התחיל להסתמך על כדורי שינה כדי לשמור על רמת התפקוד הגבוהה הנדרשת ממנו. הוא הגיע לטיפול כשהבין שזה לא מצב שהוא רוצה להמשיך לשמר והוא מעוניין "לחזור חזרה לעצמו".

ביחד עיבדנו את חוויית הפרוצדורה הרפואית והתחלנו לחקור ולהבין את החרדות שמציפות אותו. זיהינו את הרגעים שבהם הן מתעוררות, את הדפוס שלהן. את המחשבות שהן מייצרות בו ואת שרשרת הההפעלה של תחושות הגוף והרגשות הנובעות ממנה. חזרנו עם התחושות האלה אל אירועי ילדות שבנו בו אמונה שהוא לא מספיק טוב ואת התחושה שהוא תמיד חייב להוכיח את ערכו. התחלנו לתת מקום גם לחלקים פחות אהובים על ידי, הסתכלנו על הביקורת הפנימית החזקה שלו והכנסנו המון חמלה לחייו, קודם כל כלפי עצמו ומשם גם לכל הסובבים אותו במעגלי חייו. הוא הרגיש שנוצרה בו רכות נעימה חדשה ויכולת לבחור אסטרטגיות פעולה, לא רק ממקום של צורך.

 

לתשומת לבכם, כל הפרטים שונו על מנת למנוע כל אפשרות לזיהוי.

Orange Shadow

צור קשר

אפרת משעולי ברק

אפרת משעולי ברק היא פסיכותרפיסטית גוף נפש ממוקדת מיינדפולנס. היא עובדת עם מבוגרים, בני נוער וילדים, המתמודדים עם קשיים רגשיים כמו דכאון, חרדה או סטרס ועם אנשים המתמודדים עם טראומה. הטיפול  בשפות עברית ואנגלית.

קליניקות: תל אביב, רמת השרון (ניתן לקבוע גם בזום)

  • Facebook
  • Whatsapp

אפרת משעולי ברק

טל' : 052-3522214

מייל: efratmb@gmail.com

bottom of page