top of page

מאמרים

התמודדות עם טראומה:
דרכים להתמודדות עם חוויות כואבות

כשאת חווה טראומה, זה מרגיש כאילו משהו עמוק ובלתי נראה נשאר איתך. אולי זה מתחיל בתחושת הלם, שבה העולם עוצר מלכת ואת לא בטוחה איך להמשיך. אבל אחר כך, התחושות ממשיכות ללוות אותך – אפילו כשאת מנסה להתקדם הלאה, משהו בפנים נשאר תקוע. הגוף שלך מרגיש כאילו הוא נשאר בכוננות מתמדת, כל שריר מתוח, הלב פועם מהר מדי, ואת מרגישה חשופה ופגיעה. לפעמים את מרגישה כאילו את נעה בין חיים לחיים, כאילו את כאן אבל בעצם לא באמת כאן. הדאגות והפחדים מציפים את ראשך, ואת לא מצליחה למצוא שקט – המחשבות מתרוצצות שוב ושוב, והתמונות של מה שקרה חוזרות אלייך ברגעים הכי לא צפויים.

אולי את מנסה להמשיך בשגרה, אבל יש רגעים שבהם את מרגישה שהמציאות זרה לך. אולי את אפילו מוצאת את עצמך נמנעת מדברים שפעם היו לך טבעיים – להיפגש עם חברים, ללכת למקומות מסוימים, או אפילו פשוט לצאת מהבית. את מרגישה מרוחקת מאנשים, אפילו קרובים אלייך – כאילו הם לא יבינו מה את מרגישה, או שאם תשתפי אותם, זה יהיה קשה מדי. לפעמים זה מרגיש כאילו הגוף שלך מנסה להגיד לך משהו – תחושת מחנק בגרון, כאבים בגוף, רעד בידיים – אבל את לא יודעת איך להקשיב לו.

וכשאת סוף סוף לבד עם עצמך, אולי כל מה שאת רוצה זה לשכוח, לא לחשוב יותר, להרגיש שוב בטוחה כמו פעם. אבל המחשבות לא עוזבות, והפחדים מסתננים לתוך כל פינה פנויה. תחושת הבדידות והכאב נוכחים, גם כשאת מנסה להמשיך בחייך. זה מרגיש כאילו הטראומה הופכת לחלק בלתי נפרד ממך, כאילו היא מנהלת את החיים שלך, ואת תוהה האם אפשר לחזור להיות מי שהיית קודם.

אם את מרגישה כך – את לא לבד. טראומה היא חוויה עמוקה שמשפיעה על הנפש, הגוף והרגשות שלנו בדרכים שקטות, אבל עוצמתיות. החשוב הוא לדעת שיש דרך להתמודד עם זה, ושיש שיטות וטיפולים שמאפשרים להחזיר את השליטה לחייך, צעד אחר צעד.

שיטות טיפול להתמודדות עם טראומה

לכל אדם ולכל סוג של טראומה קיימות שיטות טיפול המתאימות ואפקטיביות יותר. מטפל מנוסה יידע לבחור מארגז הכלים שלו את השיטה המתאימה ביותר לכל מטופלת, בהתאם לצרכיה, ליכולותיה ולחוויותיה. להלן סקירה של שיטות מרכזיות להתמודדות עם טראומה:

  1. פסיכותרפיה
    פסיכותרפיה, או טיפול בשיחה, היא אחת השיטות הנפוצות ביותר לטיפול בטראומה. במסגרת הטיפול, המטפלת והמטופלת יוצרות קשר קרוב שמאפשר למטופלת לספר את הסיפור שלה ולעבד את החוויות הקשות בצורה בטוחה ומכילה. השיחה יכולה להתמקד בזיהוי דפוסים רגשיים והתנהגותיים שנוצרו בעקבות הטראומה, עבודה על שיפור האמון באחרים, ובניית כלים להתמודדות עם החרדות והזיכרונות הקשים.

  2. מיינדפולנס (קשיבות)
    מיינדפולנס הוא כלי שמאפשר לנו להיות נוכחות בהווה, גם כאשר המחשבות על העבר או החששות מהעתיד משתלטים. אנשים שחוו טראומה לעיתים מתקשים להרגיש נוכחות מלאה ברגע הזה, ולכן מיינדפולנס יכול להוות כלי חשוב בהרגעה, הקשבה לגוף וקבלת החוויה הנוכחית כפי שהיא. דרך תרגול מיינדפולנס, המטופלת לומדת להכיר את הרגשות שעולים, מבלי להיאבק בהם, ולהרגיע את התגובות הגופניות שמופיעות.

  3. EMDR – הקהיה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים
    EMDR היא שיטה ייחודית לטיפול בטראומה, שנחשבת לאחת השיטות היעילות ביותר לעיבוד של זיכרונות טראומטיים. הטיפול משלב בין עבודה על זיכרונות כואבים לבין תנועות עיניים, שמסייעות לעיבוד מחודש של החוויה הטראומטית. השיטה הזו פועלת על ידי הקהיית הזיכרון ויצירת תחושת ניתוק רגשי ממנו, כך שהמטופלת יכולה להתמודד עם הזיכרון בצורה בריאה יותר, מבלי להיות מוצפת רגשית.

  4. דמיון מודרך
    בטיפול באמצעות דמיון מודרך, המטופלת מתבקשת לדמיין סצנות מרגיעות או חוויות חיוביות, במטרה להחליף את הזיכרונות הקשים בתחושות של רוגע ושליטה. הדמיון המודרך יוצר תחושת ביטחון פנימית, ומאפשר למטופלת לחוות מחדש את הזיכרונות הטראומטיים בצורה שמאפשרת עיבוד רגשי ופרידה מהכאב הנלווה להם.

  5. טיפול גופני (Somatic Therapy)
    טראומה נשארת לא רק בזיכרון שלנו, אלא גם בגוף שלנו. טיפול גופני מתמקד בהקשבה לגוף ובשחרור של מתח או טראומה שהצטברו בתוכו בעקבות האירועים הקשים. הטיפול מלמד את המטופלת להתחבר מחדש לתחושות הגוף שלה, לזהות את התגובות הגופניות לטראומה, ולעבוד על הרפייתם. באמצעות טכניקות כמו תנועה מודעת, נשימות עמוקות או מגע עדין, ניתן לשחרר את הגוף מהכאב שמאוחסן בו.

  6. כתיבה טיפולית
    כתיבה היא כלי נוסף שיכול לעזור בעיבוד טראומה. לעיתים, כאשר קשה לבטא במילים את החוויות והרגשות שלנו, הכתיבה מאפשרת לנו לבטא את מה שאנו מרגישות בדרך חופשית. דרך כתיבה, המטופלת יכולה לספר את הסיפור שלה, לשתף את הכאב והפחדים, ולעבד את החוויות הקשות בצורה הדרגתית ומרגיעה.

הטראומה הלאומית: התמודדות עם משבר מתמשך בימים אלו, כאשר המשבר הלאומי בעקבות אירועי ה-7/10 והשלכותיו ממשיך לפעום בעוצמה, רבים מאיתנו חווים טראומה לאומית – תחושה של אי-ודאות, פחד ואבל קיבוצי. ההתמודדות עם טראומה מסוג זה דורשת כלים מיוחדים, היות והיא לא נובעת רק מחוויה אישית, אלא גם מהמציאות הכללית שבה אנחנו חיות.

מטפלים מנוסים יכולים לסייע בעיבוד החוויות הקשות ולהתמודד עם ההשפעות הנפשיות של המשבר. באמצעות שימוש בטכניקות שפורטו לעיל, ניתן לעבד את החוויה הטראומטית, להפחית את החרדה והלחץ המתמשך, ולהחזיר תחושת ביטחון ושליטה, גם בתקופות של חוסר ודאות.

סיכום

טראומה היא חוויה קשה ומכאיבה, אך קיימות דרכים מגוונות להתמודד איתה. לכל אחת מאיתנו יש את השיטה או השיטות שמתאימות לה ביותר – בין אם מדובר בפסיכותרפיה, מיינדפולנס, EMDR, טיפול גופני או כלים אחרים. חשוב למצוא את הטיפול הנכון שיעזור לך לעבד את החוויות הכואבות ולצמוח מתוכן. במיוחד בימים של משבר לאומי מתמשך, ישנו מקום מיוחד להתמודדות עם טראומה והשלכותיה על הגוף והנפש. טיפול נכון יכול להוביל אותך לשחרור ולהתחדשות, גם מול הכאב העמוק ביותר.

Orange Shadow

צור קשר

אפרת משעולי ברק

אפרת משעולי ברק היא פסיכותרפיסטית גוף נפש ממוקדת מיינדפולנס. היא עובדת עם מבוגרים, בני נוער וילדים, המתמודדים עם קשיים רגשיים כמו דכאון, חרדה או סטרס ועם אנשים המתמודדים עם טראומה. הטיפול  בשפות עברית ואנגלית.

קליניקות: תל אביב, רמת השרון (ניתן לקבוע גם בזום)

  • Facebook
  • Whatsapp

אפרת משעולי ברק

טל' : 052-3522214

מייל: efratmb@gmail.com

bottom of page