top of page

מאמרים

 חרדה וסטרס:
כמה הם נוכחים בחייך? הבנת החוויה הרגשית והפיזית וחשיבות הטיפול

כאשר את חווה חרדה וסטרס, זה מרגיש כאילו כל העולם סוגר עלייך. את אולי מנסה להתרכז במשימה בעבודה או להתמקד בשיחה עם חברה, אבל התחושה בפנים היא אחרת – לבך דופק במהירות, מחשבותייך קופצות מפחד אחד לאחר, ונראה כאילו את לא מצליחה לשלוט על כלום. את יודעת שאת צריכה לנשום, אבל הנשימה קצרה, שטחית, והגוף שלך מרגיש מתוח עד לרמת הכאב. זו תחושה של עוררות מתמדת – כאילו משהו רע עומד לקרות, גם כשאין סיבה ממשית לכך.

 

הבטן מתהפכת, אולי יש לך תחושת לחץ בחזה או מחנק בגרון, והגוף שלך ממש מרגיש איך החרדה משתלטת. אולי את לא יכולה להסביר את זה, אבל את מרגישה אי שקט מתמיד – אפילו אם כלפי חוץ את ממשיכה לתפקד. המחשבות נראות כאילו הן מריצות תרחישים בלתי נגמרים של "מה אם", ואת מתחילה לפקפק בעצמך – במה שאת עושה, במה שאת אומרת, ואפילו באיך שאת נראית.

 

במצב של סטרס, את יכולה להרגיש עומס כבד על כתפייך – רשימת המטלות שבראשך לא נגמרת, וכל דבר נוסף שמתווסף נדמה כבלתי אפשרי. גם אם מדובר במשהו קטן, כל דבר מרגיש כאילו הוא העודף הקטן שהכביד עלייך יותר מדי. התחושה הזו מציפה כל חלק בגוף – אולי את מתעוררת באמצע הלילה, מתהפכת במיטה כי המחשבות לא מרפות ממך. אולי את מרגישה חוסר שקט מתמיד או שאת לא מצליחה להתרכז, לא משנה כמה את מנסה.

 

באותם רגעים, אפילו הדברים הקטנים, כמו לצאת להליכה או להרים טלפון, מרגישים כמו משימות עצומות, כי הגוף והנפש פשוט מותשים מהמתח המתמשך. המחשבה לשחרר, לקחת רגע לעצמך, יכולה להרגיש כמעט בלתי אפשרית – איך אפשר להרפות כשהעולם מסביב כל כך לחוץ? 

 

כשאת בסיטואציות כאלה, קשה מאוד למצוא את הזמן להקשיב לעצמך. את מרגישה כאילו את כל הזמן במצב של כוננות – לא משנה כמה את מנסה להירגע, החרדה והסטרס יושבים עלייך ולא נותנים לך מנוח.

 

אם את מזהה את התחושות האלה – את לא לבד. הרבה אנשים חווים את אותה תחושת עומס, לחץ וחוסר שקט. החשוב ביותר הוא להכיר בכך שהתחושות הללו הן לגיטימיות, ואפשר לעבוד עליהן. טיפול שמחבר אותך לגוף ולרגש שלך יכול לעזור להחזיר את השליטה הפנימית ואת הרוגע שאת כל כך זקוקה לו.

 

מה הם חרדה וסטרס?

 

1. חרדה

    חרדה היא תגובה רגשית למחשבה על סכנה או איום – אמיתי או מדומיין. היא מאופיינת בתחושות של דאגה, פחד

    ואי-שקט. חרדה יכולה להופיע בהקשר של מצבים מסוימים (כמו פחד קהל או חרדת מבחנים) או כמצב מתמשך של

    דאגה תמידית שאינה קשורה למצב מסוים.

2. סטרס

    סטרס הוא תגובה פיזיולוגית לנוכחות של לחצים או עומסים חיצוניים, כגון מטלות בעבודה, יחסים מורכבים, או

    שינויים בחיים האישיים. הוא מאופיין בתחושה של מתח, עייפות וקושי להתרכז. כאשר הסטרס הופך למצב כרוני,

    הוא עלול לגרום להשפעות שליליות על הבריאות הנפשית והפיזית.

 

החוויה הרגשית והפיזית של חרדה וסטרס

החרדה והסטרס מופיעים לא רק כתחושות פנימיות, אלא גם כביטויים פיזיים. החוויה הזו מורכבת ממספר אלמנטים שקשורים זה לזה:

 

תחושת עומס נפשי ורגשי -   כאשר את חווה חרדה או סטרס, את מרגישה תחושה מתמשכת של עומס נפשי – מחשבות טורדניות שאינן מרפות, תחושת דחיפות ולחץ להתמודד עם יותר מדי דברים בבת אחת, ולעיתים גם חוסר יכולת להירגע או לעצור את תהליך החשיבה המתגברת.

 

תגובה גופנית לסכנה - חרדה וסטרס מעוררים תגובה פיזית המכונה **"תגובת הלחם או ברח"** (Fight or Flight). הגוף שלך נכנס למצב של עוררות – הדופק מואץ, הנשימה נעשית שטחית, ואולי תרגישי הזעה, רעד או מתח בשרירים. הגוף שלך מתכונן כאילו את עומדת בפני איום מיידי, גם כשאין באמת סכנה.

 

השפעות על הבריאות הפיזית - סטרס מתמשך עשוי להוביל לבעיות פיזיות כמו כאבי ראש, בעיות עיכול, בעיות שינה ועלייה בלחץ הדם. החרדה הממושכת שוחקת את הגוף, ויוצרת מעגל של עייפות וחוסר שקט.

 

השפעות רגשיות -  רמות גבוהות של חרדה וסטרס משפיעות גם על הרגש, ומגבירות תחושות של פחד, דאגה מתמדת, חוסר ביטחון עצמי ולעיתים גם דיכאון. החרדה יכולה להוביל לתחושת ניכור, כאשר את מרגישה כאילו אין לך שליטה על הסובב אותך.

 

חשיבות החיבור לגוף ולרגשות בטיפול

היכולת להכיר בחרדה ובסטרס, להתחבר אליהם רגשית וגופנית, היא שלב קריטי בהתמודדות איתם. לעיתים קרובות, כשאנחנו מרגישות מוצפות מהרגשות הללו, התגובה האוטומטית שלנו היא להדחיק או להילחם בהם – אך בטווח הארוך זה רק מחמיר את המצב. בטיפול, אנחנו לומדות **להתבונן ברגשותינו** מבלי לשפוט אותם, להתחבר לחוויה הגופנית, ולהבין מה הגוף מנסה לספר לנו.

החיבור לגוף חשוב במיוחד במצבים של חרדה וסטרס, משום שהגוף שולח אותות מצוקה – לעיתים לפני שהתודעה שלנו מזהה את הבעיה. טיפול מבוסס **קשיבות (מיינדפולנס)**, לדוגמה, מציע כלים שמאפשרים לנו להבחין בשינויים שמתרחשים בגוף ובתודעה בזמן סטרס או חרדה, ולהגיב להם בצורה שמקדמת רוגע והתמודדות.

בטיפול, ניתן לעבוד על:

זיהוי מקורות החרדה והסטרס 

המטפל עוזר למטופלת לזהות את מקורות החרדה והסטרס – לעיתים מדובר לא רק בלחצים חיצוניים, אלא גם בדפוסי חשיבה או תפיסות פנימיות של חוסר ערך עצמי, פחד מכישלון או צורך בשליטה.

 

חיבור לחוויה הגופנית 

החרדה וסטרס עשויים להרחיק אותנו מהגוף – אנחנו מנסות לברוח מהרגשות הפיזיים הלא נעימים שהם יוצרים. בטיפול לומדים להחזיר את תשומת הלב לגוף, להתמקד בתחושות הפיזיות ולטפח קבלה והבנה של הסימנים הגופניים. דרך כלים כמו נשימות מודעות, הרפיה או דמיון מודרך, ניתן להרגיע את התגובות הגופניות ולהפחית את העומס.

 

ויסות רגשי 

בחרדה, רגשות כמו פחד ודאגה מקבלים עוצמה חזקה. בעזרת הטיפול, ניתן ללמוד להתמודד עם הרגשות האלה מבלי להילחם בהם. העבודה על ויסות רגשי מאפשרת להישאר רגועה יותר במצבים מלחיצים ולמצוא דרכים להתמודד עם החרדה בצורה בריאה יותר.

 

סיכום

חרדה וסטרס הם חלק בלתי נפרד מחיי היום-יום של רבות מאיתנו, אך כאשר הם הופכים לתופעות כרוניות, הם משפיעים באופן משמעותי על איכות החיים שלנו. החוויה הרגשית והפיזית של חרדה וסטרס עשויה להיות עוצמתית, אך ניתן ללמוד כיצד להתמודד עימה בעזרת טיפול נפשי, המשלב חיבור לגוף ולעומק הרגשי. בעזרת כלים מעשיים של קשיבות, ויסות רגשי וטכניקות הרפיה, ניתן להחזיר את תחושת השליטה הפנימית ולחזור לחיים בריאים ומאוזנים יותר.

Orange Shadow

צור קשר

אפרת משעולי ברק

אפרת משעולי ברק היא פסיכותרפיסטית גוף נפש ממוקדת מיינדפולנס. היא עובדת עם מבוגרים, בני נוער וילדים, המתמודדים עם קשיים רגשיים כמו דכאון, חרדה או סטרס ועם אנשים המתמודדים עם טראומה. הטיפול  בשפות עברית ואנגלית.

קליניקות: תל אביב, רמת השרון (ניתן לקבוע גם בזום)

  • Facebook
  • Whatsapp

אפרת משעולי ברק

טל' : 052-3522214

מייל: efratmb@gmail.com

bottom of page